Markkinoiden parhaat ultrabookit

Ultrabookit eli ultra-ohuet kannettavat tietokoneet ovat yleistyneet nopeasti viime vuosien aikana. Selitys löytyy kehittyneestä teknologiasta, joka mahdollistaa tarvittavan elektroniikan pakkaamisen todella pieneen tilaan, menettämättä silti varsinaisesti mitään suorituskyvyssä. Yksi suurimmista teknisistä kehitysaskelista, jotka ovat mahdollistaneet tämän, on siirtyminen mekaanisista kiintolevyistä flash-muisteihin; tämän ansiosta tietokoneen tallennusmuisti voidaan mahduttaa postimerkin kokoiseen tilaan.

Markkinoiden ohuimmat ja keveimmät ultrabookit ovat yleensä Intel-arkkitehtuurin laitteita ja niiden ominaisuudet ja suorituskyky vaihtelevat jonkin verran eri hintaluokkien välillä. Eroja löytyy niin muistin määrästä, prosessointitehosta kuin grafiikan toistokyvystäkin. Tietokonevalmistajat ovat tulleet vauhdilla markkinoille omien ultrabookiensa kanssa. Yksi etunenässä olevista valmistaja on Dell, jonka XPS 13 -mallin testiarvio löytyy Laptopmag.com -sivustolta – kuten muidenkin tärkeimpien merkkien. Dellin mallissa on mukavan kokoinen 13 tuuman näyttö, joka tällaisessa minikoneessa antaa varsin hyvän visuaalisen vaikutelman. Dellin koneessa on myös Intel i5 -prosessori, joka on nopeampi kuin monien kilpailijoiden käyttämä Core M.

Asus, joka on perinteisesti ollut eräs menestyneimpiä kannettavien tietokoneiden valmistajia, on myös tuonut markkinoille oman ultrabookinsa. Malli on nimeltään Asus Zenbook UX305 ja se edustaa melko perinteistä kannettavaa minikonetta. Koneessa on Core M -prosessori ja 8 gigaa RAM-muistia, joiden ansiosta suorituskykyä on varsin mukavasti tavallisiin askareisiin. Hinnaltaan se on myös aavistuksen verran huokeampi kuin esim. edellä mainittu Dell.

Yksi kiinnostavimpia malleja on kuitenkin Lenovon tekemä Yoga 3, joka taipuu sekä tabletiksi että perinteiseksi kannettavaksi. Yogan näytön pystyy taittamaan 360 asteen kulmassa, ja konetta voi myös käyttää puhtaasti kosketusnäytöllisenä tablettina. Pienenä miinuksena tässä muuten mainion oloisessa koneessa on se, että siinä on pelkkä Core M -prosessori ja lisäksi akun kestoa on jossakin testeissä hieman arvosteltu. Siitä huolimatta Yoga 3 on laite, joka kiinnostaa varmasti monia uuden läppärin valintaa pohtivia.

Kiinnostavia Ultrabook-malleja ovat tuoneet markkinoille myös muut suuret tietokonevalmistajat, mukaan lukien Hewlett-Packard, Samsung ja tietysti Apple. Lenovo Yogan viitoittama tie, jossa tablet ja perinteinen kannettava alkavat lähestyä toisiaan, saattaa hyvinkin olla tulevaisuuden suuntaviitta, jolloin tietokonemarkkinoillekin voi tulla myös monia kiinnostavia uusia nimiä.